WK schaken stevent af op tiebreak

ANP 27 nov 2016

NEW YORK (ANP/DPA) – De schaaktweekamp om de wereldtitel tussen de Noor Magnus Carlsen en de Rus Sergej Karjakin stevent af op een tiebreak. Met nog één reguliere partij te gaan is de stand volledig in evenwicht: 5,5-5,5. Ook het elfde duel tussen titelverdediger Carlsen en uitdager Karjakin eindigde in remise.

De twaalfde en laatste partij staat gepland voor maandag in de South Street Seaport van New York, waar het duo zijn tweekamp afwerkt. Beide grootmeesters slaagden er in één partij te winnen. Carlsen heeft maandag licht voordeel, omdat hij begint met de wit stukken.

Als de strijd na twaalf reguliere partijen nog niet is beslist, volgen partijen snelschaak. ,,De kans is vrij groot dat het zover komt”, zei de titelverdediger zaterdag over dat scenario.

Armageddon

De schakers spelen in dat geval op woensdag eerst vier ‘rapid’ partijen van 25 minuten. Als er dan nog geen winnaar is volgen er vier partijen ‘blitz’, met nog minder bedenktijd. Indien er dan nog steeds geen beslissing is gevallen, komt de spelvorm ‘armageddon’ op het bord. Wit heeft dan vijf minuten totale bedenktijd en zwart slechts vier. Bij remise wordt zwart echter tot winnaar uitgeroepen.

In de historie is een tweekamp om de wereldtitel twee keer beslist in een tiebreak. De Rus Vladimir Kramnik won in 2006 van de Bulgaar Veselin Topalov in het rapid, evenals de Indiër Viswanathan Anand in 2012 van de Israëliër Boris Gelfand.

In wedstrijd elf speelde Karjakin met wit. Carlsen koos voor een Spaanse verdediging. Na dertien zetten waren van beide schakers de twee lopers en paarden al van het bord verdwenen. De Noorse aanvoerder van de wereldranglijst deed in het middenspel enkele pogingen Karjakin van zijn stuk te brengen, maar dat lukte niet. ,,Ik was niet erg onder de indruk van mijn spel, maar ik hield stand”, aldus Karjakin na afloop.

Reageer op artikel:
WK schaken stevent af op tiebreak
Sluiten