WikiLeaks-oprichter Assange verliest zaak

ANP 13 feb 2018

LONDEN (ANP/RTR) – Het arrestatiebevel in Engeland tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange blijft van kracht. Hij zit al jaren in de ambassade van Ecuador in Londen en probeerde via een rechtszaak de Britse justitie te bewegen het arrestatiebevel tegen hem in te trekken. Rechter Emma Arbuthnot wees dit verzoek dinsdag definitief af.

,,Na afweging van de voors en tegens, vind ik dat arrestatie een evenredige reactie is, hoewel Assange zijn eigen vrijheid een aantal jaren heeft beperkt,” zei de rechter in haar uitspraak.

Assange verbrak in 2012 de beloftes die hij had gedaan toen hij op borgtocht was vrijgelaten en vluchtte de ambassade in. Hij was eerder aangehouden op verdenking van verkrachting en aanranding in Zweden. Zweden heeft het arrestatiebevel tegen de WikiLeaks-voorman inmiddels laten vallen, en volgens zijn advocaten zou Groot-Brittannië hetzelfde moeten doen.

Het Britse Openbaar Ministerie stelt dat Assange de voorwaarden van zijn borg heeft geschonden en dus mag worden opgepakt.

Reageer op artikel:
WikiLeaks-oprichter Assange verliest zaak
Sluiten